Cei mai talentaţi copii de gimnaziu din mediul rural vor avea şansa de a deveni sportivi de performanţă. Pentru mulţi copii proveniţi din familii cu posibilităţi financiare reduse, fără acces la informaţii sau la alte resurse, practicarea unui sport într-un mediu organizat
este o iluzie, în ciuda aptitudinilor pentru un sport sau altul, care rareori pot descoperite şi puse în valoare. La începutul noului an şcolar, pentru a combate pe cât posibil acest neajuns, Consiliul Judeţean şi Liceul cu Program Sportiv au pus la punct un protocol de colaborare, un program judeţean de pregătire în sportul de performanţă pentru copiii şi tinerii proveniţi din mediul rural, elevi în ciclul gimnazial ai unităţilor de învăţământ. Scopul colaborării îl reprezintă atragerea copiilor către fenomenul sportiv, în funcţie de abilităţile constatate şi de susţinere materială a celor din mediul rural cu obiectiv pe termen mediu de constituire a unei resurse sportive de performanţă (fotbal, handbal, tenis de masă etc.) la nivelul primăriilor.
Programul judeţean şi, respectiv, colaborarea se vor desfăşura pe perioada a patru ani şcolari, începând cu 2020-2021. Vor fi selectaţi pentru început 20 de copii, cărora, pe lângă pregătirea sportivă, le va asigurată şi pregătirea şcolară în cadrul LPS Buzău, alături de cazare, masă şi echipament. Totul s-a concretizat într-un proiect de hotărâre votat în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean.
,,Proiectul de hotărâre a fost iniţiat în vederea derulării în comun de Consiliul Judeţean Buzău şi Liceul cu Program Sportiv a unui Program judeţean de pregătire în sportul de performanţă pentru copii şi tineri din mediul rural şi elevi în ciclul gimnazial al unităţii de învăţământ. Este cunoscut că în mediul rural sunt mulţi copii talentaţi care, printr-o pregătire adecvată, pot deveni sportivi de performanţă, dar sunt într-o situaţie vulnerabilă din punct de vedere al resurselor financiare familiale. De aceea, propun să ne asumăm costul cazării în internatul şcolar al unităţii de învăţământ, care, pentru anul şcolar 2020-2021 este de 100 lei/elev. Aşa cum am menţionat şi în proiectul de hotărâre, vom încerca, din bugetul judeţului, să acordăm diverse recompense celor mai merituoşi sportivi din Programul judeţean”, se arată în referatul proiectului semnat de preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu.
(Florian NECULAI)
Marina Baboi, cea mai bună atletă din România în probele de 100 și 200 m, îi va avea alături la cea mai importantă competiție de atletism pe care țara noastră o găzduiește în premieră, Campionatele Europene pe Echipe, pe mama și tatăl ei, care vin să îi facă galerie.
În perioada iunie – septembrie, la Buzău va avea loc o expoziție de fotografie „ȚINUTUL BUZĂULUI – GEOPARC UNESCO”, în oglindă cu una de la Bruxelles. Vernisajul va avea loc luni, 6 iunie, la Bruxelles – Consulatul României și la Buzău – Muzeul Județean.
„Consiliul Județean a semnat astăzi contractul de finanțare pentru proiectul ,,Consolidare, restaurare și dotare Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu Buzău”, în valoare totală de 18.467.853,04 lei, prin Programul Operațional Regional 2014-2020,
„Muzeul în aer liber „Tabăra Măgura" a fost revalorificat și este gata să ofere turiștilor o experiență aparte, unică! Am știut întotdeauna că acest loc merită mai mult, iar acum este gata pentru a găzdui evenimente de excepție și turiști ce iubesc natura și arta.
„Vineri, 24 iunie, 10 oaspeți de seamă, creatori de conținut celebri în online, vor ajunge în Ținutul Buzăului, vor explora teritoriul timp de 5 zile și vor spune tuturor despre experiența magică și autentică pe care o oferă acest teritoriu”,